De Oeterfeesten spelen zich af op de oever van de bosbeek, de Oeter. Er is natuurlijk het feit dat op diezelfde oever, een tweetal kilometertjes stroomafwaarts, zich een flamenco-hotspot bevindt, genaamd Danshuis Volmolen. Maar er is meer ...
Al voor de 22ste keer organiseert de Koninklijke Fanfare Sint-Dionysius het Opoeterse dorpsfeest op de eerste zondag van augustus . Het is een bonte mengeling van feestelijk eten en drinken, lokale producten en lekkernijen, muziek, dans en vertier, kinderanimatie en een ambachtenmarkt.
Dit spektakel - in het teken van de zonnebloem - vindt plaats op het Bosbessenpleintje, een pittoresk plein achter de kerk van Opoeteren dat werd aangelegd met de opbrengsten van de Bosbessenkermis.
De Bosbessenkermis
Even terugspoelen naar de gloriedagen van die Bosbessenkermis in het laatste twintigtal jaren van de vorige eeuw: de zelfstandige ondernemers van Opoeteren organiseerden dit oogstfeest in het tweede weekend van augustus als eerbetoon aan de wilde bosbessen die welig tierden in de omliggende bossen. Lokale bakkers verwerkten het geneeskrachtige fruit in bosbessenvlaai, het kleurde de kempense boekweitkoek donkerblauw en ene Theo Vandersteegen voegde er extra (wijn)geest aan toe in een bosbessenlikeur, 't Oterke. De Bosbessenkermis groeide uit tot een waar smulfestijn dat dorpelingen, bezoekers en toeristen elke zomer samendreef onder de kerktoren.
Sint-Rosakermis
De Bosbessenkermis moest de zieltogende Sint-Rosakermis, die traditioneel plaatsvond in het laatste weekend van augustus, nieuw leven inblazen. De bruisende dorpskermis van weleer lag bij vele Opoeterenaren nog vers in het geheugen. De “middenstand” en andere dorpsverenigingen staken de koppen bij elkaar en verzonnen een eigentijdse versie van het dorpsfeest.
En hoe zat het met die Rosa?
Isabella de Flores y Oliva
We besparen u het heiligenleven, maar de Rosa aan wie de oude kermis gewijd was, werd geboren als Isabella de Flores y Oliva in Lima, Peru. Haar ouders waren van Spaanse afkomst: mama haar familie, Oliva, kwam van Aragon terwijl papa Flores afkomstig was uit Extremadura, een regio in het zuidwesten van Spanje, waar veel gitanos, de Spaanse zigeuners, leefden.
Toeval of niet, de familie Flores is vandaag een bekende zigeunerdynastie in het Zuid-Spaanse Andalusië (Jerez de la Frontera) die de flamencocultuur uitdraagt in Spanje en ver daarbuiten.
Savia Flamenca op de Oeterfeesten
Wie op 4 augustus de klanken van flamencogitaren, gezang en het ritmische klappen van palmas hoort en zich afvraagt of het spookt, droomt niet. Er waart een oude Spaanse geest door Opoeteren, en wel in de vorm van het flamencokoor van Danshuis Volmolen, Savia Flamenca, dat de vurige ziel van Andalusië naar het Oeterdal brengt.
De cirkel is rond ...
Beeld bovenaan: interpretatie van de situatie door beginnend graficus met initialen AI.
Savia Flamenca @ Oeterfeesten 2024 | Danshuis Volmolen4 augustus 2024, 12 - 14u Flamencokoor van Danshuis Volmolen zingt en danst op het dorpsfeest van Opoeteren. |